Maak kennis met Peter Kooij, de nieuwe trainer/coach van de selectie!

By 28 juni 2021 september 11th, 2021 Nieuws

Om te beginnen, vertel eens iets over uzelf:

Hoi ik ben Peter Kooij en kom uit Delft. Ik ben gelukkig getrouwd en ben al opa. Ik ben pedagogisch medewerker in een kinderdagverblijf. De leeftijdsgroep 6 tot 8 vind ik het leukst om te begeleiden. Korfballen doe ik al sinds mijn twaalfde bij DKC. Ik ben een heel aantal jaar daar bezig geweest. Uiteindelijk ben ik gestopt door een blessure aan mijn duim. Die moest weer helemaal opnieuw in elkaar gezet worden, toen heb dacht ik; het is goed zo. Daarna ben ik alleen nog trainen gaan geven.

En hoe gaat dat trainen geven tot nu toe? Wat is uw ervaring?

Ik ben nu ongeveer 25 jaar bezig met coachen en training geven en heb alle diploma’s binnen. Ik ben ook buiten Nederland als coach actief geweest. Drie jaar lang coach geweest voor het nationale jeugdteam van Catalonië. Dat was een succes want we hebben gewonnen van Spanje en Portugal. Dat was een hele prestatie. Ook ben ik in Zuid-Afrika geweest. Daar is al korfbal maar nog heel minimaal. Het is heel mooi om te zien dat waar je ook komt, het korfbalspelletje hetzelfde blijft. Maar voornamelijk ben ik coach geweest bij clubs in de regio Zuid-Holland en Noord-Holland. Bijvoorbeeld bij Erasmus, RKC, Volto, WION. En ja, ook bij het eigen clubje DKC.

Nu bent u terecht gekomen bij Triade, wat trok u aan?

Nou, er stond een vacature open en ik was zoekende. Dus heb ik van me laten horen. En Triade werd nog aanbevolen door een collega bij Skv Erasmus. Ik heb toen ook een aantal filmpjes van Triade 1 bekeken op YouTube en dat zag er goed uit! Het kwam aardig overeen met het spelletje wat ik wilde gaan spelen. Kansen werden gepakt wanneer er een goede vang stond, er was hoog baltempo, en ik zag dat mensen wisten wat ze aan het doen waren.

Hoe zit uw spelletje dan in elkaar?

Ik ben van het dynamische korfbal. Baltempo moet hoog zijn. Ook ben ik heel erg van de slimmigheidjes. Wij moeten zo min mogelijk moeite doen om te scoren, terwijl de tegenstander zich helemaal kapot loopt. Verder heb ik het spelletje Mid-Mid, lastig uit te leggen zo, maar het gaat erom dat er iemand naar de paal gaat. Een paar pasen later gaat er nog iemand naar de korf. Diegene die als eerst bij de paal stond trekt weg in de richting van de bal, en zo ontstaat er een soort blok onder de korf omdat er net iemand aan kwam lopen. Op dat moment moet de verdediger keuzes gaan maken wat ons veel kansen op kan gaan leveren.

Hoe gaat u hier starten bij Triade? Wat vind u belangrijk?

Allereerst vind ik het belangrijk dat er in de selectie veel jeugd zit maar er ook genoeg ‘oudere’ spelers zijn met ervaring, om zo een goede balans te creëren. Daarnaast vind ik het heel belangrijk dat er lol is en dat er men positief is naar elkaar. Kijk een negatieve opmerking naar een ander kan gebeuren, maar ik wil wel dat je dat dan omzet in hoe je het graag anders wilt zien. Feedback en feedforward dus. Heb je feedback, laat dan ook weten wat jij als oplossing ziet daarvoor. Daarnaast vind ik het heel belangrijk dat iedereen in het team kan scoren. Zodat het bijvoorbeeld niet gebeurd dat er iemand die altijd scoort geblesseerd raak ik niet met mijn handen in mijn haar sta met de vraag: wat moet ik nu? Iedereen moet kunnen en willen scoren. Het liefst scoort iedereen 2 keer in een wedstrijd. Dat is mijn streven. Verder ben ik van het ideale schot, die ideale doorloop, de ideale gooi en ga zo maar verder. Op de trainingen wil ik het graag goed zien, in de wedstrijd maakt het me niet veel uit. Als je ze dan scoort is het uiteraard goed. Maar hoe meer het getraind wordt des te makkelijker je gaat scoren. Ik houd dus ook niet echt van een vaste schutter, vaste afvang, vaste aangeeft etc. Ik wil graag dat iedereen elke positie in kan vullen. Als je kan schakelen in een wedstrijd

Tussen verschillende functies ben je een grote speler en heb je een hoge waarde in het team. En als het hele team dat doet krijg je automatisch een heel dynamisch spel.

Hoe ziet u de toekomst voor Triade, met u als coach, voor zich?

Ik zie veel potentie in deze ploeg, wat mij sterk motiveert. Daarom ga ik er dit jaar met volle kracht aan werken. Ik ben overigens niet een coach die contracten tekent voor 3 jaar. Nee ik kijk per jaar, als het goed loopt plakken we er een jaartje bij, loopt het niet dan stoppen we. Om, maar door te blijven gaan als het niet lukt werkt voor de club en voor mij niet lekker.

Wat trekt u nog meer aan als coach?

De gezelligheid en omgang met jullie! Voor mij staat de lol echt op nummer één, maar daarna komt echt het harde werken op nummer 2. Wanneer ik bijvoorbeeld na een matig seizoen zie dat er veel inzet was, en de sfeer goed bleef, ben ik zeer tevreden. Ik houd ook erg van de gezelligheid van publiek en een drankje na de training en vooral na de wedstrijd. Gewoon om over van alles in gesprek te zijn, en niet altijd alleen maar serieus te zijn. Maar wanneer je op het veld staat moet je omgeschakeld zijn.

U woont een aardig eindje weg van Nieuwpoort, is dat wel te doen?

Jazeker, ik heb tijd genoeg om te reizen. En rijden met de auto vind ik zeer rustgevend. Ik heb sinds kort ook een nieuwe auto. En die rijd heerlijk, dus mij hoor je niet klagen. Meestal zet ik ook Blues op. Ik kom daar zo van tot rust. Heerlijk. Aan de muziek van tegenwoordig moet ik nog veel wennen, maar het gaat. Maar blues zijn echt mijn favoriet. En dan lekker door die polder hier heen, met de koeien in de weide en al die rust. Ik zeg het gewoon nog een keer: Heerlijk!

We hebben het nu veel gehad over Triade, maar hoe is uw ervaring met sport eigenlijk? Heeft u bijvoorbeeld altijd alleen maar op korfbal gezeten? Of meerdere sporten beoefend?

Nee ik ben niet gestart met korfbal. In mijn jonge jaren begon ik met voetbal. Het voetballen ging niet zo heel goed, maar keepen kon ik wel goed. Dus ben ik een aantal jaar keeper geweest. Daarna ben ik gaan handballen. Ook als keeper. Maar dat was niet zo’n heel groot succes. Toen ben ik begonnen met basketballen. Ik was voor mijn leeftijd toen al aardig lang, dus dat hielp enorm. Ik was toen ongeveer 11 a 12 jaar. Rond die tijd kreeg ik een vriendinnetje, en die korfbalde bij DKC. Toen ben ik door haar ook gaan korfballen. En dat lag me erg goed. Door mijn lengte en balcontrole was ik erg goed. Maar toen kwam de selectie voor de D’tjes, en daar waren ze allemaal zo gedreven. Ze hadden ook veel meer korfbalervaring dan ik. Toen was ik ineens niet meer beter dan de rest. Maar ik ben me blijven ontwikkelen. Ik heb in de A erg hoog gespeeld, en ben ik meerdere keren invaller geweest in het eerste. Ik kon alleen niet heel goed verdedigen, dus ik was vaak net niet goed genoeg voor het eerste. Aanvallen kon ik goed, maar verdedigen viel gewoon tegen.

Peter, bedankt dat je dit met ons wilde delen. We hopen een leuke succesvolle tijd tegemoet te gaan met u!

Ja dat is insgelijks! Ik heb er enorm veel zin in, en zoals ik al zei; er zit genoeg potentie in deze club dus dit gaat helemaal goed komen!